Založ si blog

Čo je zmyslom manželstva?

Nevychádzam z údivu, k akým nezmyselným záverom je schopný dopracovať sa (fanatický) prívrženca referenda. Práve dnes som sa dozvedel, že inštitút manželstva je úplne bežne dostupný aj občanom s homosexuálnou orientáciou, pretože uzavretiu manželstva to nebráni. Takže sa úplne vpohode môže zosobášiť gay a lesba a napríklad splodiť dieťa. Priznám sa, že som tento príspevok najprv považoval za recesiu, ale ono sa to tvárilo celkom vážne… Podľa autora blogu je manželstvo „vyhradené pre dobrovoľnú zväčša plodivú formu súžitia biologického muža a biologickej ženy.“ No uznajte sami – dokázali by ste manželstvo definovať výstižnejšie?

Takže – ak zúžime význam manželstva na (zväčša) plodivú formu súžitia, logicky by po splnení reprodukčnej funkcie manželského spojenia mal byť jeho význam naplnený a malo by sa skončiť. No dobre – pripočítajme k tomu pár rokov potrebných na výchovu potomkov – dvadsať by malo stačiť, nie? Takže ak „biologický muž a biologická žena“ (pardon, ale toto slovné spojenie vo mne bude rezonovať ešte dlho) uzavreli plodivú formu súžitia, rozmnožili sa o pár spoločných potomkov – pýtam sa – čo ďalej? Naozaj je pre vás manželstvo iba toto?

 

O.K. Dosť bolo srandy – ďalej budem pokračovať vážne. Človek je tvor spoločenský. Okrídlená a známa fráza. Čo je jej obsahom? Skutočnosť, že na to, aby sme dokázali zdravo fungovať v spoločnosti, musíme fungovať aj v medziľudských vzťahoch. Sú samozrejme aj výnimky, tie ale dnes necháme bokom. Okrem všeobecných sociálnych vzťahov (rodina, príbuzenstvo, priatelia, kolegovia, známi…) je pre človeka typická ešte jedna vec – a tou je párové spolužitie. A tu si dovolím nesúhlasiť so všetkými – podľa mňa scestnými – argumentami, ktorí redukujú význam manželstva na plodenie a rozmnožovanie sa. Je nádherné, ak vznikne nový život – ale nie je to zmysel manželstva. Manželstvo nie je prítomnosťou detí podmienené. Manželstvo je dôsledkom ľudskej prirodzenosti a človečej túžby žiť v páre. A má byť dôkazom a oslavou toho, že práve títo dvaja ľudia v sebe našli zaľúbenie, majú sa radi, vyhovujú si povahovo, navzájom sa dopĺňajú, vedia spolu tráviť voľný čas a ja neviem čo všetko ešte. Deti ako také sú nadstavbová zložka, ak chcete, tak požehnaním, ďalší level manželstva. Ale to už hovoríme o rodičovstve – nie o manželstve, ktoré nie je nevyhnutnou podmienkou splodenia detí.

Neustále sa musím pýtať, kde sa vo vás – kresťania – berie tá nekonečná drzosť a arogancia, s akou znevažujete akékoľvek iné párové spolužitie dvoch dospelých ľudí. Prestaňte, prosím, argumentovať pedofíliou, zoofíliou a ostatnými sexuálnymi úchylkami a deviáciami, s ktorými homosexualita nemá nič spoločné – resp. má spoločné presne toľko, čo heterosexualita. Ako si vôbec dovoľujete vynášať súdy nad ľuďmi, ktorí si svoju sexuálnu orientáciu sami nezvolili ani nevybrali? Civilizovaný svet to pochopil už dávno – prečo je na Slovensku pre Vás taký strašný problém akceptovať inakosť? Homosexuáli nežiadajú nič, čo by nebolo v súlade s prirodzeným právom človeka – slobodne si zvoliť svojho životného partnera, podľa vlastného uváženia a rozhodnutia tento vzťah spečatiť a dať mu punc oficiálnosti pred úradmi, priateľmi, známymi. Ako môže toto ohroziť akúkoľvek rodinu?

Bez akejkoľvek irónie – je mi ľúto, že je slovenská spoločnosť tak málo tolerantná. Alebo sa mi to tak iba javí pod vplyvom absurdných článkov a ešte absurdnejších vyhlásení tých, ktorí až hystericky podporujú referendum a ani sa nesnažia zastierať jeho pravý význam – totiž významne obmedziť prístup k právu na oficiálne spolužitie dvoch osôb rovnakého pohlavia. Na druhej strane – poznám príčinu. Človek sa často bojí toho, čo nepozná. Deti sa boja tmy, bubákov, ježibáb, neskôr máme obavy zo zvládnutia skúšok, potom sa obávame novej práce, nového šéfa, nového suseda, nového vzťahu… Na nič však nepoznáme odpoveď skôr, kým si „onú obavu“ nevyskúšame, neoboznámime sa s ňou, kým sa jej nepozrieme priamo do očí. A zistíme, že veci sú v tme vždy na svojom mieste, akurát ich nevidno, že bubákmi a ježibabami nás strašili iba preto, aby sme v detskej naivnosti neliezli niekam, kde by sa nám mohlo niečo zlé stať, že ak sa na skúšku pripravíme, tak ju zvládneme, že v novej práci si zvykneme, že nový šéf síce má nové maniere, ale dá sa s ním spolupracovať a tak ďalej…

 

Milí pravoverní – tí, na ktorých stojí a padá morálka tohto sveta! Milí tí, ktorí ste sa sami pasovali do roly spasiteľov sveta a ktorí jediní máte správny recept na život! Skúste vystúpiť zo svojho malého sveta a snažte sa aspoň začať akceptovať všetkých ľudí bez rozdielu. Možno pochopíte, že právo na život a svoje miesto na slnku majú všetci. VŠETCI.

Kresťanská morálka?

04.02.2015

Nasledujúci text nie je mojím autorským príspevkom. Už dlhšiu dobu koluje po internete a dá sa nájsť na rôznych miestach. Netuším, kto je jeho skutočným autorom ani to, do akej miery je jeho obsah, resp. popisovaný príbeh pravdivý. Rozhodol som sa ho však použiť ako ilustráciu toho, aká selektívna niekedy môže byť kresťanská argumentácia. A čo vlastne je [...]

O homosexualite a inom

18.01.2015

S blížiacim sa termínom februárového referenda pribúdajú na rôznych miestach – blogoch, sociálnych sieťach, infoportáloch – príspevky a články zaoberajúce sa referendom. Mnohé z nich pozorne čítam a zaráža ma fakt, ako strašne málo je verejnosť informovaná o problematike, ktorá má byť predmetom referenda a napriek tomu sa mnohí cítia byť povolaní o [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10975x
Priemerná čítanosť článkov: 3658x

Autor blogu

Kategórie